Skön påsk, skidning, fönstertvätt och premiärbak

En lika vacker påsk som vi i år har haft på Åland har man väl knappt upplevt tidigare…Soliga vackra dagar som bara fortsätter, en bättre början på vår Ålandsvistelse kan man inte önska!

Jag solar

Förutom god mat, besök av yngsta dotter några dagar, after-ski med trevliga grannar och Cornelius-viskväll på lokala puben har det blivit mycket utevistelse med skidning och promenader.

Stina skidar

Hasse solar

Hasse vid vaken

Igår skidade vi ut på isen tills vi mötte öppet vatten. Det var nog sista ”långturen” för i år för nu börjar isen röra på sig och det börjar komma upp vatten ur sprickor och hål.

Viken Längst inne i viken är det ännu tjock is så hoppas på någon skiddag till!

Skogsbild

En skön dag har vi också haft i vår egen skogsbacke med fällning av lite ved, röjning och brasa.

Hasse i skogen

Hasse pustar ut efter hårt arbete :-)

Tvål

Fönstren i vårt bostadhus fick sig en omgång inför påsk så att vi skulle kunna njuta av morgonljuset till frukost. I terassfönstret brukar jag ha pelagoner som blommar stort och rikligt på sommaren. På köpet får man också fläckar på fönstren som är svåra att få bort.  Jag har prövat med olika medel utan resultat. I år kom jag på ideén att pröva med olivtvål och microtrasa med lyckat resultat! Rekommenderas!

Jag använder produkter av detta naturvänliga märke men det går lika bra med annan olivtvål och microtrsa.

En annan produkt i deras serie som jag gillar är det flytande tvättmedelet som är baserat på kokosolja, stärkelse och vegetabilisk olja. Innehåller även aloe vera extrakt som gör tvätten mjuk utan sköljmedel. Doftar apelsin och har en färg man blir glad av! Och jag är inte försäljare..

Tvättmedel

Pelargoner

Pelargonerna i gästhemmet trivs bra efter att ha fått ny jord för en vecka sen, här är fönstren ännu otvättade efter vinterns snö och slask! Inga gäster på inkommande ännu den här veckan så det man kan göra i morgon skall man inte…eller hur det nu var :)

Pelargonblomma

Första blomknopparna är på gång!

Surdeg frys

Surdegsroten som varit i frysen 6 månader plockade jag fram i förra veckan och den hade liv direkt efter att den tinat upp. Den var ändå lite seg och jag fick  mata den några gånger innan den var aktivt igång.  (Det skall bli ett eget blogg-inlägg om surdeg så småningom)

Kalljäsning

Igår på eftermiddagen blandade  jag till en bröddeg med vad jag hade hemma och det blev ett honung-rågsurdeg-graham-vetebröd. Degen fick jäsa i 4 timmar och därefter jäsa i korgar i kylskåpet under natten.

Ekobröd

Sedan direkt från kylen in i den 250 grader varma stenugnen, jag hade nästan glömt hur gott det är med surdegsbröd bakat på åländska mjöl!

Honungsbröd

Bakade även lite Ålandsbröd / Hemvete men som jag har valt att kalla Stenugnskaka.

Hemvete

Nygräddat hemvete

Smakade gott till lunchen idag tillsammans med åländskt smör och ålandsost!

Kylskåp

Sen var det ju vårt gamla kylskåp som inte riktigt ville bli kallt när vi startade upp det efter vintervila. Maken gjorde en felanalys och det blev ett inköp av en ny termostat för 25€. Jag som hade sett fram emot ett nytt kylskåp men i vårt hushåll repareras och återanvänds det!

 

Skriv en kommentar

Din email delas aldrig. Obligatoriska fält är märkta *

*
*