Studierundtur med Visit Åland & Ny Nordisk Mat

I går följde vi med på en heldags studierundtur med buss för turistföretagare  som ordnades av Visit Åland.

Mat & dryck kommer att lyftas fram som årets turisttema så idag skulle vi få ”Smaka på Åland”. Alltid trevligt att träffa andra företagare och bekanta sig med deras verksamheter.

Vi fick även inforamtion om det Nordiska ministerrådets program Ny Nordisk Mat som det nu jobbas intensivt med på Åland. Man vill lyfta fram det nordiska köket med värdeord som rent, friskt, enkelt och etiskt. Högaktuellt idag med allt fusk i livsmedelsbranschen.

Marskogen

Första anhalt var Marskogens Lamm i Svartsmara Finström. Där fick vi hälsa på lammen och se deras gårdsbutik och provsmaka deras egna korv.

 

Korv Goda korvar i olika smaker!

 

Tackor

De flesta tackorna hade redan fött sina lamm men 4 tackor var på ”BB” och skulle snart nedkomma. Den här rasen heter Finsk lantras och kan få många lamm, någon tacka hade fått 6 lamm för någon dag sedan men de kan få ännu fler vilket inte är så bra då tackan inte kan ta hand om dem.

Hasse o lamm

Söta små lamm!

Äppellådor

Därefter åkte vi till Karl-Ers Frukt i Tjudö, Finström där Kristian och Annika Karlsson (hon är 13:de generationen på gården!) berättade om deras odling samt visade deras moderna packnings- och produktionshallar. 88000 äppelträd och 8000 päronträd finns på gården….

Åland har ett gynnsamt klimat för äppel- och päronodling. 60% av alla inhemska äpplen som säljs kommer från Åland och hela 90% av mängden inhemska päron!

Gårdsbutik

 

En fin gårdsbutik har dom och deras äppeljuice kommer i år att finnas på Anderssons Gästhems frukostbord.

Äppeljuice

En förpackning man blir glad av!

Pettas

Sedan åkte vi till Pettas i Geta där Karin och Ulf Eklund berättade om sin gårdsverksamhet med ekologiskt bageri & café och vi blev serverade en värmande soppa med ostbröd. Byggnaden är en gammal skola som byggdes för 100 år sedan.

Pettasbröd

Mätta i magen fortsatte vi till Bolstaholms Gård i Geta. Gårdens ägare Ann & Henrik Sundberg visade oss runt på gården och berättade om deras produkter och bjöd på smakprover..

 

Bolstaholm

En av Ålands största privatägda gårdar. Den 1 maj är det kosläpp och då går det livat till här. Ett populärt utflyktsmål den dagen speciellt för barnfamiljer.

Brasa

Även här fick vi smaka på gårdens korvar, smakade bra i värmen av brasan denna lite småkalla dag.

Kor

Lugna fina biffkor av rasen charolais. Det går att köpa kött direkt från från gården som är hängmörat.

Johannas

Sista anhalt var det relativt nya bageriet Café Johannas Hembakta i Kvarnbo, Saltvik. Där blev vi bjudna på kaffe och fick smaka av Johannas hembakta delikatesser..

Hemvete

Några kakor av Johannas nybakata hemvete måste vi ju köpa med hem och provsmaka! Lite ljusare än Anderssons men smakade bra!

Vill du vara med i utlottningen av en brödkasse när Anderssons bageri öppnar 2 maj så läs det förra inlägget och lämna en kommentar före den 30 april!

 

/p

En kommentar

  1. Ama de casa

    Lamm är fina – och även goda :-)

    Skrivet den 20 april, 2013 kl 09:28 | Permalink

Skriv en kommentar

Din email delas aldrig. Obligatoriska fält är märkta *

*
*