Torrevieja

Tänkte presentera staden som kommer att bli en del av vårt liv i fortsättningen då vi köpt en lägenhet här.

Torrevieja ligger ca 50 km söder om Alicante på Costa blanca kusten. Administrativt blev samhället en stad den 3 mars år 1803 när kung Carlos IV gav sitt godkännande om att låta Torre-viexa ta över saltproduktionen som förut tillhört de kungliga saltsjöarna av La Mata.

1829 förstördes staden av en jordbävning och endast ett fåtal hus fanns kvar. Detta ledde till ett uppbyggnads projekt lett av den spanska militär styrkan och arkitekten Larramendi.

Det finns två stora saltlaguner, en rosa och en turkos som utsetts till nationalparker (över 250 fågelarter har påträffats här) och staden är idag centrum för den näststörsta saltframtagningen i världen efter Döda havet.

salt

Inför vintern laddas det upp med stora saltberg.

saltbåt

Från köksfönstret ser vi båtar som kommer in för att lasta salt. Salten på vägarna hemma kommer troligtvis härifrån.

Ännu på 1960-talet var staden en liten fiskeby med 10 000 invånare. Förutom fiskare bodde det även saltarbetare och seglare här.

På vägen från Torrevieja till La mata finns Torre del moro, idag en turistutsiktplats som var morernas utsiktstorn som också har givit namn åt staden, Torrevieja – Det gamla tornet.

Idag är det en av stadens mest historiska platser och här finns idag en staty som föreställer seglaren Nils Gäbel från Sverige.

1963 tog han i land här med sin familj som den första turisten. De blev förtjusta i staden, bosatte sig här, köpte upp mark och startade den första turistkolonin i Torrevieja.

Därefter har staden utvecklats till ett mångkulturellt samhälle. Idag är ca 107 000 invånare skrivna här från 185 olika länder. Majoriteten, ca 54% av invånarna är ickespanjorer. Mest finns det engelsmän, därefter kommer ryssar, svenskar, norrmän o finländare.

Under sommarmånaderna bor här ca 500 000 människor och staden besöks av 2 miljoner människor varje år.

Torreviejas klimat är stabilt och milt året runt.

De kallaste månaderna är januari och februari med temperaturer mellan 12 och 16 grader dagtid, de varmaste är juli och augusti med 28-35 grader som maxtemperaturer. Höstmånaderna oktober, november och december brukar hålla mellan 21 och 27 grader.

Regnen kommer sällan och är kortvariga.

Torrevieja har ett mikroklimat som är unikt. Närheten till de två saltlagunerna inverkar gynnsamt och mildrar häftiga regn och temperatursvängningar liksom hårda vindar.

Solskensdagarna dominerar större delen av året, även under de kallaste månaderna.

Jag tycker inte staden är speciellt naturskön jämfört med t.ex. Andalucien. Här nere vid kusten är det väldigt platt, stenigt och kargt. Det finns lite apelsin och citronlundar men annars är det torrt och brunt en stor del av året. Just nu är det lite grönska efter lite regn i februari.

bergigt

vår strand

citron

stadsplaya

Det finns fina playor och en flera km trevlig strandpromenad med restauranger och affärer.

Staden har en mysig atomsfär och en själ som tilltalar mig. Här ser man inte av någon statusjakt, glamour och jetsetliv. Människorna är väldigt avslappnade och en härlig blandning av folk från alla världens länder.

Länkar till ett bildspel från staden som jag gillar. Musiken är komponerad av Ricardo Lafuente, stadens egna kompositör och är Torreviejas ”nationalsång”. En habanerasång som är  influerad av rytmer från tiden då Torreviejabor reste till Cuba för att byta salt mot mark. De återvände med sånger från Cuba och Havanna – därav ”Habaneras”. Varje sommar ordnas det tävlingar i Habanerassång i staden.

Bildspelet är inte av så bra kvalitet och det tar ett tag innan den kommer igång  men jag tycker den visar lite av Torreviejas själ.

http://www.youtube.com/watch?v=VQq7DcN9gXk&feature=related

Den som är intresserad av golf i Torrevieja finns det en film om det också!

http://www.youtube.com/watch?v=eQIFthR9ulI

 Ikväll anländer dotter nr 1 och på torsdag dotter nr 2 till Torrevieja så nu blir det knappast tid för bloggande på ett tag!

Ska bli så roligt att få rå om dem några dagar!

2 kommentarer

 1. Jessica

  Hej!
  Funderar på att köpa en lägenhet runt kring torrevieja. Vet du någon jag kan kontakta. Kommer åka ner i juli på lite semester för att kolla upp priser och alternativ.
  Jag har rematiska besvär och psoriasis så jag behöver både värmen, solen och saltet.
  Tacksam för svar!
  Jessica från Lidköping

  Skrivet den 27 mars, 2014 kl 20:13 | Permalink
 2. Jill

  Fastighetsbyrån anlitade vi och är riktigt nöjda. Sök på dom.

  Skrivet den 27 april, 2016 kl 10:47 | Permalink

Skriv en kommentar

Din email delas aldrig. Obligatoriska fält är märkta *

*
*